ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПАЗАРУВАНЕ

Заплащане на доставката на поръчани продукти от магазина на САРА-97?

Всички продукти, които са поръчани през уебсайта на САРА-97 и/или по телефона се изпращат посредством услугите на куриерска фирма „ЕКОНТ ЕКСПРЕС“ като стойността за услугата е за сметка на купувача.

Колко време отнема доставката на поръчани продукти?

Всички продукти показани в сайта са налични на склад в гр. София и могат да бъдат видени на място във физическия ни магазин. Времето за доставка е съгласно сроковете за доставка на фирма „ЕКОНТ“ и възможностите й за изпълнение на съответната заявка.

Ще получа ли фактура за направената поръчка?

За всяка направена поръчка и след като бъде потвърдена по телефона, заедно със стоката ще ви бъде изпратен фискален касов бон, или фактура, ако изрично сте поискали това и сте попълнили данните в полето „Бележки към поръчката“ (най-отдолу),  за  юридическо или физическо лице.  Ако сте пропуснали,  можете да уточните това по време на телефонния разговор и по емайл да изпратите нужните данни.

Търсене и намиране на продукт?

САРА-97 Ви предлага няколко начина за търсене на продуктите, които Ви интересуват:

В меню „Категории“ ще намерите списък на всички категории в нашия магазина. При отварянето на всяка категория ще видите и подкатегориите, ако има такива, и ще имате възможността да сортирате продуктите по име, цена и да променяте броя на продукти, които да се показват в резултат на търсенето.

За Ваше улеснение категорията Специални предложения е изнесена в менюто като самостоятелна връзка.

За търсене с преглед на резултата и избор на продукт използвайте търсачката на сайта, като в дясно на лентата има падащо меню от което можете да избере категорията в която да търсите. Ако не изберете категория по подразбиране търсачката търси в цялата база данни. Напишете дума и натиснете ENTER или изберете някой от продуктите, които са се показали.

ПЛАТЕЖНИ МЕТОДИ И ДОСТАВКА

Какви са методите за плащане на оналйн поръчка?

Заплащането на продуктите, поръчани от сайта sara97.com са чрез наложен платеж или след заявено изрично желание от ваша страна по банков път при обаждането от наш служител за потвърждение на поръчката. При заплащане по банков път, стоката ще бъде изпратена след получаване на превода.

Какво е списък с Харесани продукти?

Списъкът с Харесани продукти е характерен за всеки отделен потребител и е резултат от активно негова дейност по добавяне на продукти към списъка. По този начин, можете бързо и лесно да изберете няколко продукта и да ги запаметите във вашия профил като изходна точна при пазаруване. Списъкът е наличен в Потребителския ви панел.

Какво да направя при получена повредена стока?

При получена видимо повредена пратка, не се подписвайте, а изискайте от куриера да състави двустранен протокол, който ще гарантира повторно изпълнение на поръчката ви.

Мога ли да променя или да откажа поръчката си?

Промяна на направена онлайн поръчка е възможно по време на телефонния разговор за потвърждение. Можете да добавяте или премахвате продукти, както и да променяте тяхното количество.

Отказ от направена онлайн поръчка е възможен преди телефонното обаждане от наш служител за потвърждение или чрез имейл.